Kategória: Egyéb, Dátum: 2023 április 19

A tavalyi premier sikere után nem lehetett kérdéses a folytatás, a Neszmélyi borvidék közösségi bora a 2022-es évjáratból újabb pincével bővült. 

Lehet, hogy a borvidék központjától távolabb esik Kesztölc, de mi őszintén hiszünk a közösség erejében. Ezért is tartottuk már az első beszélgetésekkor jó ötletnek a közös borvidéki márka létrehozását. Sok-sok munka eredményeképpen született meg a #Neszmély tavaly, ekkor 5 pince palackozta le a saját házasítását.

 

#alapok

Az alapító pincék elképzelése az volt, hogy olyan bort készítsünk, ami jellemző a Neszmélyi borvidékre. Mi úgy gondoljuk, hogy a könnyedség, frissesség mellett fontos, hogy tartalmas legyen, némi komplexitással. Az első benyomás mindig meghatározó, ezért fontos az illat, de kerüljük, hogy az illatos fajták legyenek a meghatározók. 

Közös megegyezés alapján szabályrendszert dolgoztunk ki a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén. A házasítás szabályait is meghatároztuk, az alapfajták a királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, pinot gris lehetnek. Ezek közül viszont egyikből sem lehet 50%-nál többet használni. Három illatos fajtát is választottunk, a cserszegi fűszerest, az Irsai Olivért és a sárga muskotályt, amik legfeljebb 15%-ban kerülhetnek a házasításba. 

Ugyancsak alapként határoztuk meg, hogy minden bort vakkóstolón minősítünk, ha ezen egyhangúan megfelel, csak akkor használhatja a #Neszmély nevet. Örültünk, hogy idén újabb pince csatlakozott a tavalyi öthöz, a Kisbaka Családi Borbirtok révén immár egy újabb pincészet mutatkozhat be. 

#szivek

A tavalyi borunkhoz képest mi változtattunk pár apróságon a 2022-es évjárat adottságaihoz alkalmazkodva. A tavalyi bor felét rizlingszilváni adta, amit 40% chardonnay és 10% cserszegi egészített ki. Idén 40% szilváni, 30% chardonnay mellé 20% szürkebarát került, míg a cserszegi aránya megmaradt. A célunk plusz komolyság, tartalom és komplexitás volt. Sok-sok próbaházasítás után választottuk ki a végleges összetételt, ami szerencsére könnyedén átment a vakkóstolón. 

 

#idevele

A borok a Winelovers Grand keretében mutatkoztak be a nagyközönségnek, a visszajelzések alapján egyértelműen sikerrel. Szeretnénk még hasonló, közös megjelenést további rendezvényeken, illetve mi is azon leszünk, hogy minél szélesebb körben megmutassuk a bort. Pont ezért akciós tavaszi válogatásunkban is megtaláljátok, ahol a két Szívhez Szőlővel együtt alkotnak klassz csapatot.

Fotó: Szmodits Photography