Kategória: blog, Dátum: 2024 február 29

Az év eleje mindig csendes időszaknak számít az életünkben, kevesebb ilyenkor a munka. Ezt használtuk ki a Hashtag Neszmély csapattal és osztrák pincetúrára indultunk, amiből sokat lehet tanulni.

Január-februárban lassú az élet mifelénk, a metszés szépen halad, javítgatjuk a támrendszert, ha szükséges. Egy kis hideg még hiányzik, hogy a kártevők ne tudjanak áttelelni. Mi is mindent megteszünk ezért, a szüret végén kaszálunk, hogy még kevesebb fagymentes búvóhely legyen az ültetvényen, ahol a kártevők áttelelhetnek.

A metszéskor az ültetvény fiatalítására is szánunk időt, ahol látjuk, hogy kevesebb termés volt, ott alulról nevelünk egy új hajtást. Így jobb állapotú tőkét kapunk, bár azt is hozzá kell tenni, hogy az idős tőkékben sokszor már nem ideális a szőlő nedvkeringése.

A pincében szép lassan tisztulnak a borok, épp itt volt az ideje, mert az új #Neszmély borok kóstolója itt a nyakunkon. Nagyon jó a közösség, szeretjük a kóstolókat, sokat segít, amikor a többiekkel együtt tudjuk átbeszélni a borokat. Egy ilyen alkalommal merült fel tavaly, hogy összehozzunk egy szakmai túrát és végül Ausztriára esett a választás.

Próbáltuk úgy összeállítani a programot, hogy minden típusú pincét lefedjünk, legyen kicsi, nagy, családi, szövetkezeti, konvencionális, ökológiai és biodinamikus egyaránt. 

Izgalmas volt megfigyelni, ahogy a domboldali teraszokon akár csak 2-3 sort ültetnek, minden helyet kihasználva a termelésre. Sok ültetvényen láttunk öntözőrendszert, amit már a 80-as években kiépítettek, a mostani időjárás mellett pedig hatalmas segítség.

A borokkal kapcsolatban mindenhol azt éreztük, hogy nagyon fegyelmezettek, a legapróbb hiba sem elfogadható. Minden kóstolt bor tiszta és egyértelmű volt. Az évjáratokkal sem kapkodnak, például 2023-as bort sehol sem kóstoltunk. Ez megerősítés volt nekünk, hogy jó út megvárni, amíg maguktól tisztulnak a borok, kár siettetni a természetet.

A biodinamikus pincénél érdekes volt a hordóhasználat, nagy figyelmet fektetnek arra, hogy idősebb hordókkal dolgozzanak, elsősorban a mikrooxidációra figyelve, mint a hordó hozzáadott ízjegyeire. A veltelinit alig hordózzák, inkább a szőlő érettségi fokával variálnak és legfeljebb ászokhordóba kerül a bor. Ennek kapcsán bennünk is felmerült, hogy érdekes lehet egy évben hordó nélkül elkészíteni a Trilógiát.

A Domäne Wachau sok szempontból tanulságos volt. Magyarként fura érzésekkel tölt el minket a szövetkezet intézménye, de itt igazán jó példát láttunk a működésre. Sokkal kifizetődőbben lehet úgy termelni, ha az embernek nem egyedül kell minden eszközt, gépet megvásárolnia és elég egy feladatra koncentrálni. 

Mindig jó hazatérni, így volt most is. A metszés végén tartunk, az időjárás már szinte a tavaszt idézi. Készülünk a borvidékünk szokásos, évi bemutatkozására a Tavaszi Kvaterkára. Tatán, az Esterházy Pezsgőgyárban a borvidék minden fontos pincéje részt vesz, szóval ha kíváncsiak vagytok a neszmélyi borokra, ide mindenképpen gyertek!