Kategória: Egyéb, Dátum: 2018 szeptember 27

A kilencvenes évekig csak a borvilág igazán vájt fülű kisebbsége hallott a zöld velteliniről, ma pedig Londontól New Yorkig egyetlen magára valamit adó étterem borlapjáról sem hiányozhat.

A mindmegette.hu cikke

Ausztria leghíresebb fehérszőlő-fajtáját több mint 13 000 hektár területen termesztik, ami az osztrák szőlőtermő területek közel harmadát teszi ki. A veltelini a 20. század közepén terjedt el a jelenlegi mértékben, vitathatatlanul Ausztria legfontosabb szőlőfajtája. A tramini és a St. Georgen nevű szőlőfajták természetes kereszteződése nyomán jött létre – érdekes, hogy hasonló nevével ellentétben a zöld veltelini nem áll rokonságban sem a piros veltelinivel, sem a korai piros veltelinivel.

Korábbi alacsony megbecsültségét annak köszönhette, hogy sok borász visszaélt a fajta bőtermő képességével, ami alacsonyabb minőséget, leginkább fröccsbor szintű besorolást eredményezett. Az osztrák borozókban még ma is ott van, de a borászok újragondolták a fajtát, ennek köszönhetően ma kiemelkedő borok készülnek belőle.

Magyarországon is egyre többen foglalkoznak a zöld veltelinivel; míg korábban jellemzően a soproni régióban találkozhattunk vele, mostanra már komoly borok készülnek belőle a Neszmélyi borvidéken, a Balaton északi partján, Móron, a Mátrában és Etyeken is.


Szivek Pince – Zöld Veltelini ZéVé Trilógia I. 2017

A Szivek testvérek Kesztölcön, a Pilis lábánál fekvő ültetvényeiken dolgoznak. Fiatal pince egy olyan településről, ahol a háztól nem messze szinte mindenkinek van egy régi pincéje. Lendületes indítás, friss fehér húsú gyümölcsök és virágos könnyedség jellemzi. Feszes, egyenes korty, jó arányok, könnyed gyümölcsösség. Stílusában közel áll az osztrákhoz, igazán jól iható bor.